Sempozyum : “Uluslararası İnsan, Din ve Erdemlilik”

Yazar: ilahiyatfakultesi | Tarih: 27 Ekim 2022

27-28 Ekim 2022 tarihleri arasında Giresun Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nde düzenlenen “Uluslararası İnsan, Din ve Erdemlilik” sempozyumuna, fakültemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Metin YASA, “Mevlana’nın Kavram Zenginliği Üzerinden Erdem Çözümlemesi” başlıklı bildirisi ile katılmıştır.

Sayın YASA bildirisinde Mevlana’dan hareketle kavram zenginliği metodu üzerinden erdemi tanımlama, erdemi anlama ve erdemi yaşama konusunda birtakım bilgiler verdi. Kavram zenginliği metodunu, erdemi tanımlamaya yönelik olarak por-mâye, ’eyb ve fazıl ile fozûl; erdemi anlamaya ve yaşamaya ilişkin olarak ise ışk, hûy-enîk ve ender mezît kavramlarının işlevini göstermesi açısında gündeme getirdi. Kavram zenginliği metodunun, bir kavramın diğer kavramlarla ilişkisini kurarak anlamlandırmada önemli bir rol üstlendiğinin altını çizdi. Yine aynı sempozyumda değerlendirme oturumuna da katılan Sayın YASA, sempozyumun kusursuz bir şekilde devam ettiğine işaret ettikten sonra, tebliğlerin büyük bir çoğunluğunun ahlakın bizden beklentisini dikkate alarak “Ahlakta sorun var.” üzerinde odaklandığını; bunun aksine bizim ahlaktan ne beklediğimize karşılık gelen “Ahlak sorunu var.” konusunun yeterince irdelenmediği dile getirdi. Nihayetinde sempozyumun öncelediği hedefleri gerçekleştirerek son derece anlamlı ve verimli geçtiğini ifade eden YASA teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.