Köklü Fakülte…
OMÜ İlahiyat Fakültesi 1976 yılında Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Yüksek İslam Enstitüsü olarak kurulmuş olup 1982 tarihinde İlahiyat Fakültesi adıyla OMÜ bünyesine dâhil edilmiştir. İlk etapta 1983 yılında Atakum Kampüsünde bulunan Eğitim Fakültesi binalarına nakledilmiş ve burada 6 yıl hizmet vermiştir. 1989’da ise geçici olarak Kurupelit Yerleşkesi içindeki Tıp Fakültesi’ne ait binada eğitim öğretime devam etmiştir. Mevcut fakülte binası ise 1996-1997 eğitim öğretim yılından beri faaliyet göstermektedir. Yaklaşık yarım asırdır hizmet veren OMÜ İlahiyat Fakültesi en köklü yüksek din öğretimi kurumlarından biridir.
Akademik Vizyonumuz ve Niteliğimiz Nedir?
Zengin Akademik Kadro…
Fakültemiz akademik olarak Temel İslam Bilimleri, Felsefe ve Din Bilimleri, İslam Tarihi ve Sanatları şeklinde üç bölümden oluşmakta olup aktif olarak örgün eğitim I. ve II. öğretim İlahiyat Lisans programı ile uzaktan eğitim veren İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) programına sahiptir. Ayrıca lisansüstü programlarında tezsiz yüksek lisans, tezli yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim verilmektedir.
Fakültemizde 30 Profesör, 13 Doçent, 14 Doktor Öğretim Üyesi, 7 Öğretim Görevlisi, 23 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 87 akademik personel eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.
Hangi İmkânlar Vasıtasıyla Öğrencilerimiz Neleri Başardı?
Kaliteli Eğitim…
Fakültede eğitim süresi Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı ile 5 yıldır. Hazırlık sınıfında konuşma, yazma, dinleme ve okuma becerilerinin geliştirilmesine yönelik Türk ve Arap hocaların nezaretinde Arapça Dil Merkezi’nde (ADİM) yoğun bir Arapça dil eğitimi verilmektedir. Her güz dönemi başında yapılan muafiyet sınavında başarılı olan öğrenciler hazırlık sınıfını okumadan doğrudan 1.sınıf'tan eğitim hayatına başlayabilmektedir. Hazırlıkta başarılı olan öğrenciler içerisinde zorunlu derslerin, sosyal seçmeli derslerin, seçmeli olarak pedagojik formasyon derslerinin yer aldığı 4 yıllık eğitim sürecinden geçmektedir. Lisans eğitimi sürecinde öğrencileri mesleğe hazırlayıcı uygulama dersleri, akademik gelişimlerini destekleyici proje ödevleri, farklı alanlarda ve kendi ilgilerine göre üniversite bünyesindeki diğer fakültelerden alacakları sosyal seçmeli dersler ile öğrencilerin gelişimlerine katkılar sunulmakta ve öğrenci merkezli bir anlayışla eğitim verilmektedir. Ayrıca fakültemizin Erasmus, Mevlana ve Farabi Programı çerçevesinde öğrenci değişim anlaşmaları bulunmaktadır. Öğrencilerimiz söz konusu değişim programlarından aktif bir şekilde faydalanmakta ve edindikleri deneyimlerle uzmanlık alanlarına ilişkin perspektiflerinin genişlemesine katkı sağlanmaktadır.
Geniş ve Ferah Mekânlar…
Fakültemizde 370 kişilik konferans salonu, 2 amfi, 15 dershane, öğrenci kantini, musiki odası, sanat atölyesi, kütüphane, okuma salonu, öğretim elemanı odaları, sunu sınıfları, kafeterya ve geniş dinlenme alanları ile hizmet verilmektedir. Tüm sınıflarımızda projeksiyon ve bazı sınıflarımızda ise akıllı tahta imkanları bulunmaktadır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi, rahat çalışma alanlarına ve 34 bin 186 kitabın ve 4 bin 877 süreli yayının yer aldığı zengin bir içeriğe sahiptir.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi, rahat ve ferah iç yapısı, geniş avlusu, kafeteryası, çeşitli sosyal ve sportif alanlarıyla külliye tarzı bir yapıya sahiptir.
Kampüsün Merkezinde…
Üniversitemizin Kurupelit kampüsünde bulunan fakültemiz önünden her yere ulaşımı olan tramvay, belediye otobüsü ve dolmuş hattı geçmektedir.
Fakültemiz, kampüs içerisinde yer alan KYK yurtlarına ve üniversitenin sosyal alanlarına yakın mesafede olan merkezi bir konumdadır.
Mesleki, Kültürel ve Sosyal Atmosferi Hangi Yollarla Destekliyoruz?
Sanatsal, Kültürel ve Sosyal Etkinlikler…
Lisans eğitimleri boyunca öğrencilerimiz ilgi duydukları alanlarda atölye çalışmalarına, fakültede düzenlenen konferans, seminer ve çalıştaylara katılabilmektedir. Öğrenci toplulukları vasıtasıyla çeşitli sosyal, kültürel ve akademik etkinlikler yapılmaktadır. Öğrencilerin sanatsal becerilerini geliştirmeye yönelik hat, ebru, tezhip, musiki kursları düzenlenmektedir. Ayrıca mezuniyet sonrası mesleki gelişimlerini destekleyici mahiyette 4-6 yaş okul öncesi çocuk gelişimi ve eğitimi, gassallık, diksiyon ve güzel ezan okuma gibi çeşitli kurslar Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle verilmektedir.
Programlarımız ve Sundukları İş İmkânları Nelerdir?
Öncü Mezunlar…
Öğrencilerimiz Fakültemizde edindikleri kazanımlar sayesinde, Milli Eğitim Bakanlığı’nda Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi ve İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni; Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Müftü, Vaiz, Uzman, Kuran Kursu Öğreticisi, İmam-Hatip, Müezzin-Kayyım; üniversitelerde akademik personel olarak görev alabilmektedir. Ayrıca hayat boyu eğitim çerçevesinde mezunlarımıza yönelik çeşitli eğitimler düzenlenmekte, mezun buluşmaları, mezunlara özel sosyal medya hesapları aracılığıyla sürekli iletişim sağlanmaktadır.
[/center]