Sempozyum(Prof. Dr. Fethi Kerim KAZANÇ)

Yazar: ilahiyatfakultesi | Tarih: 13 Ekim 2023

Fakültemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Fethi Kerim Kazanç, Giresun Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi ev saipliğinde 06 - 08 Ekim 2023 tarihleri arasında düzenlenen “Kelam Anabilim Dalları 26. Koordinasyon Toplantısı ve İnancın Ahlakı Sempozyumu”na, “Düşünce Tarihinde Ahlakın Kaynağı Tartışmaları Ekseninde Bir İnceleme” başlıklı bir bildiri ile katılmıştır. Bildiri metninde, düşünce tarihinde ahlâklılığın temellendirilme biçimleri ya da ahlâkın kaynağı tartışmalarının muhtelif sınıflamalarla ortaya konduğuna işaret edilmiştir. Ahlâkı dine dayandırma teşebbüsleri yanında, din dışı temellendirme çabalarına da dikkat çekilmiştir. Dışı temellendirmeye göre, ahlakın kaynağı din değildir. Immanuel Kant’ın, ahlâkın din ile değil de, akıl ile temellendirilmesi gerektiğini savunduğu ifade edilmiştir. Ateizm düşüncesinde ahlâkın ve değerler dünyasının dinle ya da Tanrı’yla hiçbir ilgisinin bulunmadığı tezinin savunulduğuna yer verilmiştir. Düşünce tarihinde ahlaklılığın, teizm ve deizmde Tanrı’ya dayandırılmak suretiyle açıklandığına temas edilmiştir. Her şeyin yaratıcısı ve âleme her an müdahale eden Allah tasavvurunu ifade eden teizmde ahlâkın dine, dinsel inançlara ve dinsel buyruklara dayandırıldığına vurguda bulunulmuştur. Bu başlamda hem Kant’ın pratik aklın emrine bağlanan ahlak kanunu, hem ateizmin ahlâk anlayışı hem de deizmin doğal din ve doğal ahlâk kuramı eleştiriye tabi tutulmuştur. Ayrıca dinî ahlâkın işlevselliğinin artırılması ve güçlendirilmesinde imanî müeyyide olarak yaptırım ve caydırıcılığın (tergîb ve terhîb) da büyük bir etkiye sahip olduğu ve dolayısıyla inancın, bireyin ve toplumun ahlakî yaşamı üzerinde pratik manada teşvik edici ve özendirici rolünün yadsınamayacağı hususunun altı önemle çizilmiştir.