Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından 28.11. 2018 tarihinde Mevlid-i Nebi haftası kapsamında, “Gençlerin Diliyle Hz. Peygamber’in Yetiştirdiği Gençlik” adlı panel gerçekleştirildi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen panele fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Cengiz Batuk, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ve fakültemiz öğretim üyeleri ve araştırma görevlilerinin yanı sıra çok sayıda öğrenci katılmıştır.
Diyanet İşleri Başkanlığınca ilan edilen ve kutlanılan Mevlid-i Nebi haftasının bu yılki ana teması “Peygamberimiz ve Gençlik”tir. Bu nedenle fakültemizde ana temayı daha iyi sergileyeceği düşünülerek mikrofon gençlere bırakılmıştır. Fakültemiz Araştırma Görevlilerinden Merve Ar’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde ilk olarak fakültemiz son sınıf öğrencilerinden Abdülkadir Gülünay “İlim ve Cesaret Timsali Hz. Ali” adlı sunumuyla kürsüde yerini almıştır. Özellikle eğitim öğretim hayatının içerisinde birer ilim talebesi olan öğrenciler için Hz. Ali’nin ilmi ve cesaretini vurgulayan Gülünay ‘bizlerin de Hz. Ali’nin ahlakını günümüze taşımamız gerektiği’ hususunu vurgulamıştır.
İkinci konuşmacı ise “Bir Nefeste Bin Nefeslik Ömür: Musab b. Ümeyr” adlı konuşmasıyla yine son sınıf öğrencilerimizden Mustafa Cemallıoğlu olmuştur. Cemallıoğlu ise genç sahabiler arasında en az Hz. Ali kadar önemli bir yere sahip olan Musab b. Ümeyr’in davası için nelerden vazgeçtiğinden, bizlerin ise zamanın şartlarına göre aynı sorumlulukla nelerden vazgeçmemiz gerektiğinden bahsetmiştir.
Son olarak ise Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Hukuku Anabilim Dalı’nda yüksek lisans öğrencisi olan Sümeyra Bayramoğlu “Genç Hanım Sahabiler” başlıklı konuşmasında Hz. Peygamber’in dönemindeki genç kadın sahabilerin hayatlarından kesitler sundur. Bayramaoğlu, kadın sahabilerin toplumdan ve hayattan uzak bir yaşantı sürmediklerini, bilakis hayatın içinde kalarak İslam toplumunun gelişmesine katkıda bulunduklarını, zabıtalık görevine varana kadar toplumsal alandaki pek çok mesleği rahatlıkla icra ettiklerini örnekleriyle ortaya koydu. Bayramoğlu bu kadın sahabilerin hem sosyal ve iş hayatında son derece aktif olup hem de ahlaki yaşam açısından örnek bir yaşam ortaya koyduklarını vurguladı.
Panel, panelistlere fakültemiz dekanı Prof. Dr. Cengiz Batuk tarafından takdim edilen fidan sertifikasıyla son bulmuştur.