Dekanlar Toplantısı Sonuç Bildiri Metni

Yirmi altıncı İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri Dekanlar Toplantısı, Gaziantep Üniversitesi ev sahipliğinde Mavera Kongre Merkezinde 5 Mart 2020 tarihinde, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ ve ekibi, Din Eğitimi Genel Müdürü Dr. Nazif YILMAZ’ ın, Rektörlerimizin ve bütün İlahiyat Fakültesi Dekanlarının katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Toplantıda yapılan müzakereler sonucunda, şu hususların kamuoyuyla paylaşılmasına karar verilmiştir:

• Bütün Fakültelerde Klasik Anabilim Dalı yapılanmasına dönülmesine,
  • İlahiyat Fakültelerinde kalite sorunu üzerine durulmuş ve bu bağlamda daha önceki toplantılarda vurgulandığı gibi İLİTAM ve İkinci Öğretim uygulamalarının kapatılmasına,
  • Tıp ve Hukuk Fakülteleri örneğinde olduğu gibi İlahiyat Fakültelerine de taban puan belirlenmesine,
  • YÖK tarafından öğrenci kontenjanları belirlenirken, fakültelerin taleplerinin dikkate alınmasına,
  • Ülkemizde din eğitimi ve hizmeti veren kurumların, İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri, Diyanet İşleri Bakanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü itibarsızlaştırma çabalarının milletimizin birlik ve beraberliğine kastetme amacına matuf olduğuna,
  • Yaşadığımız çağda insanların karşı karıya kaldığı ayrımcı ve ötekileştirici anlayışlara karşı İslam birlik ve beraberliği, iyilik ve adaleti temsil etmektedir. İslam bütün insanlar için barış, huzur ve iyiliktir. Özellikle medyada İslam’ın bu asli boyutunun ifade edilmesinin önemli olduğu hususunu kamuoyuna saygıyla arz ederiz.
  • Bu vesileyle İlahiyat, İslami Bilimler Fakülteleri Dekanları olarak, Ülkemizin her dil ve milletten mültecilere göstermiş olduğu insani yaklaşımı, sınır ötesinde vermiş olduğu mücadeleyi minnet ve şükranla karşılıyoruz.
  • Öte yandan uluslararası hukuka rağmen Batının mültecilere göstermiş olduğu insanlık dışı muameleyi de şiddetle kınıyoruz.