Öğrenci İşleri : 0 (362) 312 19 19 -6106
Dekanlık : 0 (362) 312 19 19-6100

2019-20 Eğitim Öğretim Sezonu Atölye Çalışmaları

Yazar: iusta | Tarih: 3 Eylül 2020

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ATÖLYE ÇALIŞMALARI

A- TEMEL İSLAM BİLMLERİ BÖLÜMÜ

TEFSİR

Tefsir Ana Bilim Dalı’na ait atölyede şunlar yapılmaktadır: Klâsik ve modern kaynakların tanıtılması, Makale kritiği, OMÜ İlahiyat Fakültesi Tefsir Ana Bilim Dalı hocalarının doktora, doçentlik ve profesörlük çalışmaları hakkında bilgi, Lisansüstü programlar hakkında oryantasyon eğitimi

Arş. Gör. Mustafa Sait Kaplan

Başvuru için mail adresi: mustafasaitkaplan@gmail.com

ARAP DİLİ VE BELĞATI

Arap Dili ve Belağatı atölyesinde Arapça ileri düzey karma metin okunması planlanmaktadır.

Dr. Arş. Gör. Mustafa Kartal, Arş. Gör. Mehmet Köklüdağ, Arş. Gör. İsmail Temiz, Arş. Gör. Yusuf İbrahim Yücel

Başvuru için mail adresi: ismailtemiz@gmail.com

Atölye Gün ve Saati: Salı günleri saat 13.30-14.30 arası

İSLAM HUKUKU

İslam Hukuku atölyesinde usûl ve usûl tarihi okumaları yapılacaktır. İlgili alanda yazılmış makaleler ve özellikle konunun terimlerini derinlemesine ele alan kitap bölümleri ile bir içerik oluşturulmuş ve katılımcıların konuyu bütünlük içerisinde kavramalarının sağlanması amaçlanmıştır. Ardından modern dönemde tartışılan yeni bir usûl arayışının bağlamı, konuları ve bu alanda yazılmış düşünce eserlerinin taşıdığı problemler incelenecektir. Ayrıca İslam Hukukunun ele aldığı konular çerçevesinde yine modern dönemde ortaya çıkan sorunların incelendiği sosyoloji alanına dair yapılmış çalışmalar da okunup tartışılacaktır.

Dr. Arş. Gör. Şule Güldü, Arş. Gör. Büşra Nur Duran

Başvuru için mail adresi: suleakti@gmail.com

TASAVVUF

Tasavvuf atölyesinde öncelikle alanın ana kavramları, Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet Türkiyesi'nde Tasavvuf Tarihinin serencâmı mülahhas olarak sunulmakta, sonraki haftalarda Tasavvuf Tarihi tarîkat pîrlerinin biyografileri üzerinden ele alınarak yeri geldikçe tasavvuf problemlerine temas edilmektedir. Ek olarak her hafta tasavvufun mihenk taşı olan klasik eserlerden ve âsitâneler şehri olması hasebiyle İstanbul'daki tekkelerden biri görselleriyle sunularak katılımcılara hem literatür bilgisi hem de tekke kültürü kazandırmak amaçlanmaktadır.

Arş. Gör. Fatıma Elif Kavasoğlu

Başvuru için mail adresi: elif.kavasoglu@omu.edu.tr

KELAM

Kelam ve Mezhepler Tarihi ile ilgili güncel makaleler tarihsel değişim ve dönüşümler göz önünde bulundurularak tahlil edilmekte, yeni bir perspektif ortaya koymaya çalışılmaktadır. İçinde bulunduğumuz dönem de dahil olmak üzere geçmişten bugüne süregelen tüm kelam bahislerinin inanan bireylerin hayatına olan etkisi çeşitli açılardan incelenmektedir. Bu süreçte öğrencilerin konuyla ilgili herhangi bir problemi analiz, yorum ve çözüm becerilerinin artırılması hedeflenmektedir.

Arş. Gör. Enes Er, Arş. Gör. Zübeyir Üçtaş, Arş. Gör. Merve Saçıkara

Başvuru için mail adresi: mervesckr@outlook.com

HADİS

Hadis atölyesinde her hafta söz konusu ilmin bir meselesi ele alınmaktadır. Önceden tespit edilen makale, kitaplar okunarak gelinmekte, haftada bir gün bu konu üzerinde tartışma yapılmaktadır. Beyin fırtınası mantığıyla konuya dair ortaya atılan görüşler olumlu-olumsuz yönleriyle tartışılmaktadır. Böylece bir taraftan öğrencilere hadis ilmine dair bir nosyon verilirken diğer taraftan ileride akademik düzeyde çalışma yapmak isteyenlerin önü açılmaktadır.

Arş. Gör. Recep Köklü, Arş. Gör. Sümeyye Nur Doğan

Başvuru için mail adresi: sumeyyenur.dogan@omu.edu.tr

 

B- FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ BÖLÜMÜ

DİNLER TARİHİ

Dinler tarihi atölyesinde Dinler Tarihi alanındaki tarihi ve güncel meselelere sistematik bir biçimde yaklaşabilmek ve bu alanda yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilere uzmanlık alanıyla ilgili araştırma yöntemleri verilmektedir. Bu bağlamda öğrencilere öncelikle alanla ilgili temel eserler tanıtılır ve bir hafta kitap/makale ve bir hafta film tahlili olmak üzere özgün bir konuyu araştırabilme, kavrayabilme ve uygulayabilme becerisini kazandırılır. Bunun yansıra atölye vasıtasıyla öğrencilere Dinler Tarihi alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturabilme kabiliyeti kazandırma amaçlanmaktadır.

Arş. Gör. Merve Ar

Başvuru için mail adresi: seyismerve@hotmail.com

DİN BİLİMLERİ

Din bilimleri atölyesinde bir takım film, makale ve kitaplar eğitim, psikoloji ve sosyoloji bilimleri açısından değerlendirilerek, analizleri yapılmaktadır. Böylece güncel bilimsel araştırmalar ve yayınlar doğrultusunda öğrencilere eleştirel düşünme ve analiz yeteneği kazandırılması amaçlanmaktadır.

Arş. Gör. Elif Sobi, Arş. Gör. Sebiha Yıldız, Arş. Gör. Tuğba Taşdemir

 Başvuru için mail adresi: elif_bayors@hotmail.com

DİN FELSEFESİ

Atölyemizde Polonyalı yönetmen Kieslowski’nin Dekalog adlı 10 bölümlük dizi-fiminden hareketle din ve felsefe ilişkisini farklı bağlamlarda değerlendireceğiz. Dekalog dizi-filminde, Musevî inancının "On Emri"nin her biri, bir bölümde konu edilerek eleştirel bir tavırla ele alınmaktadır. Biz de bu dizinin bazı bölümlerinde işlenen konular etrafında, din ve bilim ilişkisi, din- felsefe ve ahlak ilişkisi, kötülük problemi, özgür irade ve kader ilişkisi gibi Din Felsefesi alanın temel konuları olan problemleri tartışma fırsatı bulacağız.

Arş. Gör. Beyza Nur Bayat

Başvuru için mail adresi: beyzabayat00@gmail.com

FELSEFE ve MANTIK

Mantık bilinenden bilinmeyenin elde edilmesine vasıta olan, bu kurallara uyulduğunda zihni hataya düşmekten koruyan ve fikrin doğrusunu yanlıştan ayırmaya insanları muktedir kılacak alet ilmidir. Felsefe ise hakikate açık olmaktır. Felsefe tarihi ve mantık atölyesinde tüm bilimlere özellikle de felsefeye giriş olarak kabul edilen mantık ilmi çerçevesinde öğrencilere şu becerilerin kazandırılması hedeflenmektedir: bilimsel düşünce ve sorgulama, bireysel araştırma, yetenekleri geliştirme, doğru ve güvenilir bilgiye ulaşma yolları vd. Öğrencilere bu beceriler kazandırıldıktan sonra filozofların görüşlerinin daha iyi anlaşılması, yorumlanması ve eleştirel gözle bakılması sağlanacaktır.

Arş. Gör. Halil İbrahim Doğramacı, Arş. Gör. Ömer Yıldız

Başvuru için mail adresi: yldz.omer@yandex.com

 

C- İSLAM TARİHİ VE SANATLARI BÖLÜMÜ

TÜRK İSLAM EDEBİYATI

Türk-İslam Edebiyatı/Şiir Atölyesi’nde önceden belirlenen şiirlerden hareketle “yapı, anlam, imge” gibi konular tartışılmakta; katılımcılarla birlikte şiir tahlilleri yapılmaktadır. Atölyede katılımcıların şiir üzerine düşünmeleri, şiirin kurgusunu ve estetik yapısını yorumlamaları beklenmektedir. İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin yanı sıra farklı fakültelerden de katılımcıların yer aldığı atölye çalışmaları 2. dönemde de devam edecektir.

Arş. Gör. Rabia Doğru, Arş. Gör. İlhan Yıldız

Başvuru için mail adresi: dogru.rabia@hotmail.com

TÜRK DİN MUSİKİSİ

Türk Din Musikisi atölyesi kapsamında, müzik yeteneğine sahip kız ve erkek öğrencilerimizle koro çalışması yapılmaktadır. Bu bağlamda dini musikimizden en çok bilinen ve kullanılan "ilahi" formu çoğunlukta olmak üzere çeşitli formlardaki eserlerden belirlenen makamlarda bazı örnekler seçilerek koro öğrencilerine enstrüman eşliğinde okutulmaktadır. Bu çalışmalar yeterli olgunluğa eriştiğinde ise bir dini musiki konseri şeklinde fakültemiz konferans salonunda müziksever dinleyicilere sunulacaktır. Erkek öğrenci korosunu Prof. Dr. Ahmet Çakır, kız öğrenci korosunu Arş. Gör. Senem Arslan yönetmektedir.

 Arş. Gör. Senem Arslan

Başvuru için mail adresi: sarslanka@gmail.com

TÜRK İSLAM SANATLARI TARİHİ

Atölye İçeriği: İslam sanatlarının tarih boyunca gelişimini gözlemleyebilmek için mimari ve resim alanındaki örnekler kronolojik bir sıralama doğrultusunda tanıtılacaktır. Atölye kapsamında İslam öncesi geleneklerden başlayarak erken, klasik ve geç dönem mimari eserler görsel örnekler üzerinden incelenecektir. Coğrafi ve kültürel etkileşimler doğrultusunda ortaya çıkan yeni üslupların gelişim hattı örneklerle incelenerek eserler arasında bağ kurma ve yorumlama gücü kazandırılması amaçlanmaktadır.

Arş. Gör. Ezgi Özkan

Başvuru için mail adresi: ezgi.ozkan@omu.edu.tr

İSLAM TARİHİ

İslam tarihi atölyesi içerisinde bulunan öğrencilere İslam tarihi ve medeniyetinin daha iyi anlaşılması, tarih içerisinde ortaya konmuş tüm güzelliklerin yanında problemli konuların da ele alınıp bir bakış açısı kazandırılması için haftalık olarak kitap veya makale tahlilleri yaptırmakta ve bu tahliller neticesinde öğrencilerin eleştirel düşünce yeteneği kazanması ve düşüncelerini ifade etmek üzere özgür bir ortamın sağlanması amaçlanmaktadır. Bunun yanı sıra atölyeden sorumlu araştırma görevlilerinin tecrübe ve bilgi aktarımları sayesinde de öğrencilerin gelişimlerine yönelik katkı sunulmaktadır.

Arş. Gör. Osman Curuk, Arş. Gör. Mansur Özgül, Arş. Gör. Şeyda Nur Ersöz

Başvuru için mail adresi: seydanurersoz@hotmail.com