Kırgız Kültürü Tanııtım Etkinliği

Yazar: ilahiyatfakultesi | Tarih: 1 Haziran 2022

1 Haziran 2022’de OMÜ Fakültemiz konferans salonunda Kırgız Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu desteğiyle “Kırgız Kültür Tanıtım Etkinliği” programı düzenlendi. Açılış konuşmasını OMÜ İlahiyat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Osman Şahin yaptı.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinde araştırma görevlisi ve aynı zamanda OMÜ Lisansüstü Enstitüde doktora öğrencisi Ulanbek Kalmurza Uulu konuşma yaptı. Bu etkinliği düzenleme fırsatı veren OMÜ İlahiyat Fakültesine teşekkür ederek başlayan Ar. Gör. Ulanbek Kalmurza Uulu “Kırgız ve Türk halkının 1000 sene önce aynı topraklarda yaşadıklarını, ama daha sonra Batıya doğru göç ettiklerini, aradan asırlar geçse bile ve 4000 km uzakta olsa bile dil, örf, gelenek ve görenekleri değişmeden ortak kullanıldığını” ifade etti.

Kırgızların doğum, nişan, evlilik gibi adetleri ile bugünkü dillerinin Anadolu coğrafyasıyla benzerliklerine ve farklılıklarına dikkat çekti. Ayrıca dünyanın en uzun, en hacimli ve yaşayan (yazılmaya devam eden) tek destanı olan Manas destanı hakkında ve Türk dünyasının gururu Kırgız yazar Cengiz Aytmatov hakkında bilgiler sundu.

Kalmurza Uulu, 1991’de Kırgızların bağımsızlığını tekrar elde ettiğinde ilk tanıyan ve elçilik açan ülkenin Türkiye olduğunu ve Türkiye’nin günümüzde de eğitim, kültür, ekonomi, sağlık gibi birçok alanda yatırımları ve ortak işbirlikleri olduğunu vurguladı. Bundan sonra da ortak çalışmalara devam edileceği hususunda ümitli olduğu ifade etti. Kırgızların, Türkiye’deki imam hatip liseleri ve ilahiyat fakültelerindeki uygulamaları başarılı bulduğunu söyleyen Kalmurza Uulu, bu uygulamaları model alarak ülkesinde hayata geçirmek istediğini belirterek konuşmasını noktaladı.

Konferans sonunda Ulanbek Kalmurza Uulu’ya fidan sertifikası takdim edildi.

Konferans sonrası salonda Kırgız kültürünü yansıtan resimler ve kültürel materyaller sergilenerek “boorsok, çak-çak, samsa, carma” gibi yöresel Kırgız yemekleri ikram edildi.

Programı Youtube Üzerinden İzlemek İçin Tıklayınız