Dekanlık : 0 (362) 312 19 19-6100

Yazar: ilahiyatfakultesi | Tarih: 9 Temmuz 2024

Konuşmacı: Doç Dr. Ali YÜKSEK

Konu: İslam Hukuku Bağlamında Genetiği Değiştirilmiş Ürünler, (GDO) ve Gıda Katkı Maddelerine Bakış

Tarih ve Yer: 09.07.2024 günü, saat: 14.30 Alaçam Müftülüğü konferans salonu.

Samsun Alaçam Kaymakamlığı bilimsel konferans ve seminerler dizisi kapsamındaki etkinliğin bu haftaki bu ayki konuğu Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali YÜKSEK idi. Konferans, Alaçam Kaymakamı Sayın Abdussamet KURT ve Alaçam Müftüsü Fatih ÇAKIR’ın selamlama ve açılış konuşmaları ile başladı. “İslam Hukuku Bağlamında Genetiği Değiştirilmiş Ürünler, (GDO) ve Gıda Katkı Maddelerine Bakış” başlıklı bir konferans programı sunan konuşmacı Doç. Dr. Ali Yüksek bu bağlamda: Genetiği Değiştirilmiş Ürünlerin ne olduğunu, Biyoteknolojik yöntemlerle gen transferlerinin nasıl yapıldığını açıkladıktan sonra bu yöntemlerle ürün elde etmenin fayda ve zararlarından bahsetti. Gen transferlerinin bitkisel ve hayvansal üretime katkılar sağlayacağı, sosyo-ekonomik ve ticari faydalarının olacağı, besin kalitesinin ve sağlığa yönelik faydalarının artırılacağı, meyve ve sebzelerin raf ömrünün artırılacağı, aşı, ilaç ve hammadde üretimine faydalar sağlayacağı, insan hastalıklarının tedavisinde ve organ naklinde faydalı katkılar sağlayacağını belirttikten sonra GDO’lu ürünlerin sağlık üzerinde bir takım potansiyel zararlarının da olduğundan bahsetti. Mesela allelerjik reaksiyon riski, antibiyotiklere direnç riski, kalp ve bağışıklık sistemi problemleri, kanser riski, biyolojik ve genetik çeşitliliğin azalması, çevresel zararlar ve kaygılar oluşturabileceği, kısırlık yapabileceği, yapısal vücut bozuklukları yapabileceği, ceninde sakatlık oluşturabileceği gibi zararlarından bahsetti. Ayrıca konuşmacı yaygın kullanımda olan sağlığa zararlı veya dinen haram olan gıda katkı maddelerinden de bahsetti. Konuşmanın sonunda bu konularla alakalı olarak İslam’ın bakışını da şu şekilde özetleyerek sözlerini tamamladı: bu bağlamda: Haram kaynaktan yapılan gen transferlerinin İslami açıdan haram olacağı, helal kaynaktan yapılan gen transferlerinin helal olacağı, bir grup insanın aç kalmasına, sömürülmesine, yaşayabilmesi için başkalarına muhtaç olmasına veya nimetlerin hep aynı grup insanlar tarafından kullanılmasına sebep olması durumunda caiz olmayacağı, eğer İnsan ve doğaya fayda sağlayacaksa, hastalıklara şifa olacaksa, insanlığın menfaatini sağlayacaksa o zaman caiz olacağını ifade etti. Konferansın sonunda ilçe kaymakamı konuk konuşmacıya böylesine önemli ve güncel bir konuyu gündeme taşıdığı için bir plaket takdimiyle teşekkür etti.