Akademik Söyleşiler VI - TEFSİRDE ŞERH VE HAŞİYE GELENEĞİ: TÎBÎ'NİN FUTUHU'L-GAYB'I

Yazar: ilahiyatfakultesi | Tarih: 23 Kasım 2022

23 Kasım 2022 tarihinde düzenlenen söyleşide, Kurt, ilk olarak tefsirde şerh-haşiye geleneği hakkında genel bilgiler vermiş, çeşitli örnekler üzerinden bu geleneği tanıtmıştır. Bu geleneği tanımlarken kullanılan ıstılahlarla alakalı yaşanan sorunları ele almış, şerh-haşiyelerin ifa ettikleri 5 temel unsura (şerh, tefsir, tenkit, tashih, telhis) değinmiştir. Şerh-haşiye geleneğine yönelik olumsuz bakışlara değinmiş, bu geleneği hakkıyla tanımadan bu tarz yorumlarda bulunmanın önyargı ve peşin kabullerle değerlendirmede bulunmaya yol açacağına dikkat çekilmiştir. Akabinde ez-Zemahşerî’ye dair yazılmış en kapsamlı haşiye olan Futûhu’l-Gayb adlı eseri ve müellifini tanıtmış, eserin öne çıkan yönlerine, diğer haşiyelerden ayrıştığı noktalara, önceki çalışmalarda yapılan hatalara ve eksikliklere temas etmiştir. Sunumda müellifin elinden çıkma eser nüshalarına ve onların görüntülerine de yer verilmiştir. Müellifin ismi, hocaları, eserleri, mezhebî görüşü hakkında yaşanan tartışmalara son verecek verilere temas edilmiştir.