Akademik Söyleşiler V - “Sadruşşeria’nın Dört Mukaddimesi”

Yazar: ilahiyatfakultesi | Tarih: 8 Haziran 2022

Akademik Söyleşiler programı kapsamında Dr. Öğretim Üyesi Şule Güldü hocamız, “Sadruşşeria’nın Dört Mukaddimesi” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Moderatörlüğünü Arş. Gör. Ahmet Kızıldil’in üstlendiği sunumda hocamız, üzerine doktora çalışmasını gerçekleştirdiği “Mukaddimat’ı-Erbaa” olarak bilinen ve Sadruşşeria’nın hüsün-kubuh tartışmaları bağlamında yazmış olduğu mukaddimeler üzerinde durmuş, bu mukaddimeler üzerine haşiyeler kaleme alınması ile ortaya çıkan literatür hakkında değerlendirmelerde bulunarak Sadruşşeria’nın bu noktadaki önemine değinmiştir. Hüsün-kubuh meselesinin kelam ile fıkıh usulünün kesiştiği noktada disiplinler arası bir konu olduğunu belirten hocamız, Taftazani’nin Sadruşşeria’ya yönelik belli noktalardaki eleştirileri üzerinde durarak konunun oturduğu tartışma zeminini ortaya koymuştur. Özellikle Sadruşşeria’ya kadar “İrade’i-cüziyye” konusunun ontolojik açıdan yaratılmış olup olmadığının tartışılmadığını belirtmiş ve Sadruşşeria’nın konuyu madum-mevcut konusu bağlamında açıkladığına değinmiştir. Sunumuna birinci mukaddimenin konusu olan “fiilin tanımı” ile devam eden hocamız dört mukaddimeyi ayrı ayrı ele almış ve açıklamıştır. Hocamızın sunumunun ardından programımız, katılımcı hocalarımızın soruları üzerinden devam etmiştir.