Akademik Söyleşiler III- "Kur'an'dan Örneklerle Mantık İlmi"

Yazar: ilahiyatfakultesi | Tarih: 7 Nisan 2022

Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde “Akademik Söyleşiler 3” etkinliğine konuşmacı olarak davet edilen Prof. Dr. Cafer Sadık Yaran tarafından “Kur’an’dan Örneklerle Mantık İlmi” adlı bir sunum gerçekleştirildi.

İlahiyat Fakültesi Toplantı Salonu’ndaki etkinliği; Fakülte Dekanı Prof. Dr. Osman Şahin, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Recep Demir ve Dr. Öğr. Üyesi Bekir Özüdoğru ve birçok akademisyen takip etti.

Konuşmasında akıl ilkeleri, kavram ve tanım, önerme ve çıkarım, tümevarım ve benzeri kanıtlar, tümdengelim, analoji, toulmin modeli, beş sanat, mantık ahlakı ve felsefesi üzerinde duran Yaran, mantığın birçok konusunu Kur’an’dan örneklerle açıklayarak mantığın Kur’an’la olan irtibatını güzel bir biçimde özetledi. Mantık konuları işlenirken Kur’an’dan örnekler verme çabasının İslam mantık tarihinde neredeyse sadece Gazali tarafından yapıldığını vurgulayan Yaran, bu yaklaşımın geleneksel eğitim kurumlarımızda yüzyıllardır okutulan klasik mantık kitapları da dahil olmak üzere sürdürülüp geliştirilmediğini vurguladı. Konuşmasında formel ve informel mantık konularını birlikte işleyen Yaran, özellikle felsefe için mantığın vazgeçilmez bir yöntem olduğunu vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı. Sunum sonrası soru ve cevaplarla ilerleyen söyleşi Dekan yardımcısı Doç. Dr. Recep Demir’in teşekkür konuşmasıyla sona erdi.