Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin işbirliğiyle organize edilen Uluslararası Orta Asya Alimlerinin İslam Medeniyetine Katkıları Sempozyumu 10-12 Ekim 2018 tarihlerinde Bişkek’te gerçekleştirildi.
Üniversitemizin katkı ve destekleriyle gerçekleşen sempozyuma Rektörümüz Prof. Dr. Sait Bilgiç, Dekanımız Prof. Dr. Cengiz Batuk, Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Albayrak, Öğretim Üyelerimiz Prof. Dr. Metin Yılmaz, Prof. Dr. Fethi Kerim Kazanç, Doç. Dr. Salih Kesgin, Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin Öztürk, Dr. Öğr. Üyesi Hasan Atsız ve Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümün'den Doç. Dr. Selim Eren katılım sağlamıştır.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Sempozyum açılışında yaptığı konuşmasında şunları ifade etti: “Şöyle bir baktığımızda dünyanın en acı çekilen, zulüm görülen coğrafyalarının İslam coğrafyası olduğunu görmekteyiz. Oysa İslam coğrafyasındaki insanlar, insanlığına bunu reva görmemişlerdi. Güç ellerinde bulunduğu zamanlarda adaletin ve insanlığın sergilendiği en huzurlu dönemleri yaşamıştı dünya. Ancak dünyayı yönetmek isteyen, dünyayı sömürmek isteyen, dünyanın bütün nimetlerinin kendileri için var olduğunu düşünenlerin dünyaya hâkim olmak için paramparça ettikleri ve sömürerek semirdikleri gerçeğini unutmamak gerekiyor. Bunun için dövünmek de yersiz, bunun için çaresiz olduğumuzu düşünmek de anlamsız. Çünkü tarihe bir baktığınızda, bugün Batı’nın, övündüğü bilim düzeyine gelmesinin kaynakları, işte bu coğrafyadaki nice âlimin ürettiği bilgidir, eserlerdir. Batı’nın bunlarla bu noktaya geldiğini, onların bunu görüp fark edip bunun üzerine bir şeyler katarak bu düzeye geldiğini unutmamamız gerekir… Bu coğrafyanın insanında her şey var. Bu potansiyeli kullanarak bugünkü tablonun değiştirilmesini sağlayabiliriz.”
2 gün boyunca Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Cengiz Aytmatov Kampüsü, Kasım Tınıstanov Konferans Salonu ile İbn Sina ve Ahmet Yesevi Salonlarında gerçekleştirilen Sempozyumda 20 oturumda sunulan 92 bildiriyle Orta Asya Alimlerinin İslam Medeniyetine katkılarını tartışılmıştır. Sempozyum 12 Ekim tarihinde Burana Kulesi ve Ata Beyt’e gerçekleştirilen geziyle son bulmuştur.