“İKSİR Projesi – Din – Bilim İlişkisi Hakkındaki İddialar” Çalıştayı

Yazar: ilahiyatfakultesi | Tarih: 13 Ekim 2022

Fakültemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Metin YASA 13.10.2022 tarihinde Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından gerçekleştirilen “İKSİR Projesi – Din – Bilim İlişkisi Hakkındaki İddialar” çalıştayına çevrimiçi olarak katıldı. Sayın YASA toplantıda üç temel konuya dikkat çekti :

• İddiaların içeriğinden hareketle öne çıkabilecek sonuçlara genel bir bakış

• İKSİR Projesinin işleyiş sürecine yönelik metot önerme girişimi

• İddialara ilişkin açıklayıcı kısa bilgiler.

Sayın YASA birinci nokta bağlamında yüzeysel ve derinlikli olmak üzere iki bakış açısından düşüncelerini ortaya koymaya çalıştı ve iddialarda öne çıkan görüşlere bakıldığında din ile bilimin doğalarının doğru anlaşılması gerektiğine vurgu yaptı. İkinci nokta bağlamında iddialara bakıldığında dört temel boyutun öne çıkabileceğini dillendirdi. Bu boyutların din-din ilişkisi, din-felsefe ilişkisi, din-mitoloji ilişkisi ve din-bilim ilişkisi olarak görülebileceğini ifade etti. Her bir ilişkiye yönelik de doğrulayıcı dil, kavram üretici dil, tarih yorumlayıcı dil ve kavram çözümleyici dil gibi kullanımlara yer verdi. Buradan hareketle İKSİR Projesinde kullanılabilecek yöntemlere ışık tutmuş oldu. Üçüncü noktaya gelince, her bir iddiaya ilişkin din ile bilimin özlerinin doğru anlaşılması gerektiğini tekrar vurguladıktan sonra, ilgili iddialara metodik yaklaşılması gerektiğinin altını çizdi.