Öğrenci İşleri : 0 (362) 312 19 19 -6106
Dekanlık : 0 (362) 312 19 19 -6100

HAZIRLIK SINIFLARININ DİKKATİNE !

Yazar: S.D | Tarih: 1 Ekim 2020

DERS KAYITLARI VE ONLINE DERS SİSTEMİ

Değerli öğrencilerimiz,

Hazırlık sınıfına devam edecek bütün öğrencilerimizin öncelikle en geç 4 Ekim’e kadar ders kaydını mutlaka yapmaları gerekmektedir. Ders kaydı yapmak için;

  • Tarayıcınızın internet satırına http://ubs.omu.edu.tr/ yazarak sisteme giriş sayfasını açınız.
  • Kullanıcı adınızı ve şifrenizi giriniz. Kullanıcı adınız öğrenci numaranızın başına küçük “o” harfi eklenmiş halidir.
  • Giriş yaptığınızda “Açılan dersler” menüsü göreceksiniz. Oraya girip “Arapça Hazırlık” isimli dersi seçip ekleyerek Danışman Onayına Gönder yazan yere tıklayınız. Sonrasında birkaç gün içerisinde danışman hocanız onaylayacak ve sisteme tekrar giriş yaptığınızda “Kayıt Kesin İşlemi Tamamlandı” yazısını göreceksiniz. Ders kaydı yapmayan öğrenciler resmi olarak öğrenci statüsünde olmayacaklardır. Ders kaydınızı nasıl yapacağınız hakkında https://oidb.omu.edu.tr/2020/02/05/ders-kaydi-kayit-yenileme/ adresini inceleyerek ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Derslerin İşlenişi

2020-2021 Güz yarıyılında eğitim-öğretim programı uzaktan eğitim şeklinde uygulanacak, 5 Ekim pazartesi günü dersler online olarak işlenmeye başlayacaktır. Derslerin işleneceği sisteme giriş yapmak için;

  • İnternet tarayıcınızın adres çubuğuna classroom.google.com yazıp giriş yapın.
  • Açılan sayfada oturum açmanız gerekecektir. Kullanıcı adınız üniversite tarafından size sağlanan öğrenci e-posta adresinizdir. Bu genellikle ogrencinumaraniz@stu.omu.edu.tr şeklindedir. Şifre alanına ise ders kaydınızı yaptığınız UBS sistemine (ubs.omu.edu.tr) girmek için kullandığınız şifreyi yazın. Eğer şifrenizi unuttuysanız veya hata alıyorsanız; UBS şifrenizi değiştirip, 5 dakika sonra tekrar girmeyi denemelisiniz. Şifreniz içerisinde Türkçe karakter bulunmamalıdır.

Online ders ve sınav sistemi ile igili öğrencilerin karşılaştıkları genelde iki sorun bulunmaktadır.

-İlki classroom sistemine giriş sorunudur. Bu sorunla genellikle öğrencilerin şifrelerinde Türkçe karakterler (ç, ğ, ı, İ, ö, ş, ü) bulunması durumunda karşılaşılmaktadır. Çözüm ise ubs sistemi üzerinden şifrenin Türkçe karakter içermeyen bir şifre ile değiştirilmesidir.

-Karşılaşılan ikinci sorun ise öğrencilerin sistem üzerinden paylaşılan dosyaları açmak isteyince "bu dosyaya erişim için izne ihtiyacınız var" gibi bir uyarıyla karşılaşması ve bu sebeple ilgili dosyalara erişememesi sorunudur. Bu uyarının verilmesinin tek bir sebebi vardır. O da her ne kadar öğrenci sisteme öğrencino@stu.omu.edu.tr adresiyle giriş yapmış olsa da açmak istediği dosyaya tıkladığı anda kullandığı cihazın (bilgisayar, tablet veya cep telefonu) bu dosyayı, aktif halde bulunan bir başka hesapla ( gmail, hotmail, icloud vb. başka bir hesabınız) açmaya çalışmasıdır. Bunun çözümü ise ya cihazda aktif halde bulunan diğer bütün hesapların oturumlarını kapatmak, ya da classroom sistemine gizli sekmeden veya normalde o cihazda kullanılmayan bir tarayıcıdan (firefox, internet Explorer, safari vb.) girmektir.

Bahsi geçen iki durum da dahil olmak üzere sistemle ilgili aklınıza takılan her bir soruya https://evdekal.omu.edu.tr adresinden cevap bulabilirsiniz. Şimdi sisteme yukarıda anlatıldığı şekilde giriş yapmayı deneyiniz. Sistemde paylaşılan dosyaları sorunsuz bir şekilde açıp açmayacağınızı test etmek için https://docs.google.com/forms/d/1hKselHyLG8fosJoz-xiUeIvCNqSoVvN9tkDQZlTWv8s/edit bağlantısındaki dosyayı açıp doldurunuz ve dosyanın altında bulunan “Gönder” yazan yere tıklayınız. Bu dosyayı yalnızca @stu.omu.edu.tr uzantılı adresinizle açabilirsiniz.